Hoofdthema RMV: Dier- en bodemgezondheid
Bodemgezondheid en diergezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in de rundveesector. Een vruchtbare bodem levert onder andere voedzaam ruwvoer, wat essentieel is voor de weerstand, groei en productiviteit van dieren. Gezonde bodems verminderen het risico op tekorten, ziektes en de noodzaak van supplementen of medicatie. Bovendien bevordert een evenwichtige mestkringloop een duurzamer landbouwsysteem. Door te investeren in bodemgezondheid, bouwen rundveehouders aan sterkere dieren en een toekomstbestendige sector met minder ziektedruk en optimale productieresultaten.
Lees hier de verhalen van onze exposanten en bekijk de video’s van onze kennissessies voor waardevolle inzichten die je helpen bij het optimaliseren van de dier- en bodemgezondheid op jouw bedrijf. Samen werken we aan een sterke en duurzame rundveehouderij.
Luister terug: Symposium Diergezondheid over blauwtong en klauwgezondheid
Tijdens het symposium Diergezondheid op RMV Hardenberg leidde Jan Vullings van Boerderij als tafelhost het gesprek over de thema’s blauwtong en klauwgezondheid.
Monique Driesse van Boehringer Ingelheim deelt haar expertise
over diergezondheid, met een focus op blauwtong en klauwgezondheid.
Ryan van Egmond, werkzaam bij Agrifirm, bespreekt de rol van voeding bij het bevorderen van diergezondheid en het voorkomen van problemen zoals klauwgezondheid.
Floren de Vries en de BeddingCleaner: Een stap naar beter veewelzijn
In deze video legt Floren de Vries uit hoe hij de BeddingCleaner van Hanskamp inzet op zijn bedrijf in Stolwijk. Deze innovatieve machine helpt om de stal schoon en hygiënisch te houden, wat essentieel is voor een gezonde leefomgeving voor de koeien. De familie De Vries heeft de afgelopen jaren volop geëxperimenteerd met het ‘vrij leven concept’ in hun vrijloopstal.
Dit concept bestaat uit een potstal met een zandbodem, die niet alleen comfortabel is voor de koeien, maar ook bijdraagt aan hun welzijn. Dankzij de BeddingCleaner kan de zandbodem regelmatig worden schoongemaakt, wat bijdraagt aan de algehele gezondheid van het vee.


































KUIP - Klauw, Uier, Pens

Gezonde dieren, dan heb je een gezond bedrijf
Diergezondheid omvat verschillende aspecten die allemaal van invloed zijn op het welzijn van je koeien. Denk aan klauw, uier en pensgezondheid. Wil je meer weten over diergezondheid? Bezoek het symposium over diergezondheid tijdens RMV Hardenberg, of RMV Gorinchem en laat je informeren.
Klauwgezondheid: cruciaal voor dierenwelzijn en productiviteit
Van alle koeien die afgevoerd worden, heeft een derde te maken met ernstige klauwproblemen. In de afgelopen decennia erkennen veehouders steeds meer het belang van gezonde klauwen, voor zowel het dierenwelzijn als voor het totale rendement. Lees hier het hele artikel.

Zet darmgezondheid van koeien op nummer één
Systemische ziektes (dat zijn ziektes die organen en weefsels of het hele lichaam aantasten) die bij melkkoeien voorkomen zijn bijna altijd terug te herleiden naar de darmen. Om de pens en darmen gezond te houden vormt de juiste voeding een sleutelfactor. Lees hier het gehele artikel over darmgezondheid.
Voeren voor win-win: gezonde dieren en een gezonde portemonnee
Diergezondheid & Voeding georganiseerd door Melkvee100plus en Vakblad Boerderij in samenwerking met KWS Benelux en Boehringer Ingelheim met dagvoorzitter Jan Vullings.
Waarom is goede biestverstrekking zo belangrijk? Monique Driesse geeft inzicht of bedrijven voldoende hoeveelheid en goede kwaliteit biest hebben en of dit ook in de kalveren terecht komt.
Hoe krijg je inzicht in de bedrijfsvoering en wat zijn de consequenties van eventuele keuzes die je gaat maken? Jolmer de Vries neemt je mee in het Seed2FEED concept.
Geitensymposium: Meer toekomst met gezonde geiten
De derde dag van RMV Gorinchem staat traditiegetrouw bekend als “De dag van de Geitenhouder”. Afgelopen editie vond op deze dag ook weer het geitensymposium plaats: een waardevolle bijeenkomst voor geitenhouders die hun kennis willen verdiepen op het gebied van geitengezondheid en levensproductie.
Het symposium bracht een aantal gewaardeerde experts samen.
De aftrap werd verzorgd door Jeannette van de Ven – ervaren geitenhoudster en voormalig portefeuillehouder bij LTO Nederland.
De sprekers van dit symposium waren: Mariska van de Vosse en Marije Bos van Denkavit, Karianne Peterson, dierenarts bij Royal GD, en Ronald Paardekooper en Pim van Duijfhuizen van Voergroep Zuid.