Evenementenhal Hardenberg | 21, 22 & 23 oktober 2025

Evenementenhal Gorinchem | 25, 26 & 27 november 2025

Renure: Een veelbelovend groener alternatief voor kunstmest in de EU

De Europese Unie bevindt zich in een kritieke positie, waarbij de afhankelijkheid van goedkopere Russische kunstmest tijdens de Oekraïne-crisis toeneemt. Als mogelijke oplossing overweegt de EU de introductie van renure, een kunstmestvervanger die is vervaardigd uit bewerkte dierlijke mest en aanzienlijke ecologische voordelen belooft. Met een huidig aandeel van 25% Russische kunstmest op de Europese markt, veroorzaakt de handel niet alleen prijsdruk maar ook een ethisch dilemma gezien het verband met de Russische oorlogsfondsen. Als de EU erin slaagt om renure goed te keuren, kan dit niet alleen de marktbalans herstellen maar ook de Europese landbouw verduurzamen.

 

Stijgende Afhankelijkheid van Russische Import

De Europese markt wordt momenteel geconfronteerd met een toenemende afhankelijkheid van Russische kunstmest. Het marktaandeel van Russische kunstmest is sinds 2022 gestegen van 17% naar 30%. In 2023 importeerde de EU 3,6 miljoen ton kunstmest uit Rusland, wat resulteerde in een omzet van 1,28 miljard euro. Deze toename wordt voornamelijk veroorzaakt door de lage productiekosten in Rusland, waar de binnenlandse gasprijzen zijn gedaald door het wegvallen van andere exportmarkten.

 

EU’s Tegenmaatregel en RENURE-Initiatief

Als reactie op deze situatie heeft de Europese Commissie een plan voorgesteld om de importheffing op Russische meststoffen te verhogen van de huidige 6,5% naar 100% over een periode van drie jaar. Parallel hieraan maken landbouwminister Femke Wiersma en minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken zich in de Europese Raad sterk voor de toelating van renure als kunstmestvervanger. Voor goedkeuring is steun nodig van minimaal 55% van de EU-lidstaten, die samen ten minste 65% van de totale EU-bevolking vertegenwoordigen.

 

Toekomstperspectief en Uitdagingen

Hoewel zowel de Europese Commissie als veel lidstaten de toegevoegde waarde van renure erkennen, zijn er nog steeds landen die twijfelen over het toestaan van hoogwaardig verwerkte dierlijke mest als kunstmestvervanger. Eurocommissaris Christophe Hansen ziet in renure een kansrijk alternatief voor traditionele meststoffen. Het Nitraatcomité komt deze maand opnieuw bijeen, al is nog niet bekend of er dan gestemd zal worden over de toelating van renure.

Deel dit bericht

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws uit de rundveesector? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.