Het project ‘Gescheiden met Waarde’ van het Nutriënten Management Instituut (NMI) heeft aangetoond dat het scheiden van mest aan de bron met een aangepaste stalvloer niet alleen mogelijk, maar ook effectief is. Deze aanpak biedt perspectieven voor duurzame praktijken in de melkveehouderij. Uit de pilot blijkt echter dat een dergelijke verandering niet eenvoudig is en dat veehouders tegen aanzienlijke eenmalige en terugkerende kosten aanlopen. Belangrijke bevindingen tonen aan dat er verbeteringen zijn in de benutting van stikstof en opbrengsten op het land, en er zijn ook plannen om de verwaarding van de urinefractie te verbeteren door deze bijvoorbeeld een ReNure-status te geven. Langdurige steun aan pionierende boeren is essentieel om de benodigde innovaties vol te kunnen houden.
Innovatie in de melkveehouderij: boeren als pioniers
De GLB-pilot ‘Gescheiden met Waarde’, uitgevoerd door het NMI in samenwerking met het Louis Bolk Instituut en andere partners zoals Boerderij Achtervennen, toont aan dat mestscheiding in de stal met een aangepaste stalvloer niet alleen effectief maar ook noodzakelijk is voor de toekomst van de melkveehouderij. Verschillende voordelen werden geïdentificeerd, waaronder verbeterde stikstofbenutting en hogere opbrengsten op het land. De implementatie van een mestscheidingssysteem vraagt echter significante eenmalige investeringen en terugkerende kosten van de veehouders.
Waardevolle toekomstperspectieven voor mestscheiding
Een cruciaal aspect van het project betreft de mogelijkheid om de urinefractie te verwaarden door deze een ReNure-status te geven, waarmee het niet langer als dierlijke mest wordt beschouwd. Dit kan de urinefractie economisch interessanter maken en leiden tot extra inkomsten voor de boeren. Verder biedt de opwaardering van de dikke fractie na mechanische scheiding of vergisting nieuwe kansen voor duurzame landbouw.
Langdurige ondersteuning is essentieel
Het rapport benadrukt het belang van langdurige ondersteuning voor pionierende boeren. Door hen te ondersteunen, kunnen opschalingsmogelijkheden worden verkend die bijdragen aan de grotere duurzaamheidsdoelen, zoals reductie van stikstofemissies en verbetering van de bodemkwaliteit. Het NMI beveelt beleidsmakers aan om de focus te leggen op technologieën die de efficiëntie van stalsystemen verbeteren door bijvoorbeeld het ontwikkelen van een bemestingsplan 2.0 die optimaal gebruik maakt van verschillende mestfracties.

Bronnen
www.nmi-agro.nl
www.melkvee.nl
groenkennisnet.nl