Evenementenhal Hardenberg | 22, 23 & 24 oktober 2024

Evenementenhal Gorinchem | 26, 27 & 28 november 2024

FrieslandCampina boeren ontvangen 245 miljoen euro voor duurzaamheid

FrieslandCampina boeren hebben in totaal 245 miljoen euro ontvangen voor hun inspanningen om hun melkveebedrijven duurzamer te maken. Deze premies worden uitgereikt als erkenning voor hun bijdragen aan duurzaamheid. Het bedrag omvat 190 miljoen euro via het ‘Foqus planet Sustainable development’ systeem en meer dan 55 miljoen euro voor deelname aan speciale melkstromen zoals biologisch en PlanetProof. Dit komt neer op een gemiddelde premie van 2,63 euro per 100 kilogram melk. Deze financiële stimulansen worden mede gefinancierd door het bedrijf, klanten en de boeren zelf, en zijn bedoeld om verdere duurzame stappen in de melkveehouderij te bevorderen.

Een nieuwe weg naar duurzaamheid
Het nieuwe ‘Foqus planet Sustainable development’ systeem, dat in 2023 werd geïntroduceerd, biedt FrieslandCampina boeren een duidelijke financiële beloning voor specifieke duurzaamheidsresultaten. Dit systeem beloont prestaties op negen duurzaamheidsindicatoren verdeeld over vier thema’s: dierengezondheid en welzijn, klimaat, biodiversiteit en weidegang. Boeren kunnen tot 3,50 euro per 100 kilogram melk ontvangen voor maximale scores op alle indicatoren.

 

Transparantie en samenwerking
Cor Hoogeveen, bestuurslid van de zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A., benadrukte hoe belangrijk transparantie is voor het succes van het nieuwe systeem. Boeren weten nu precies welke financiële opbrengsten hun duurzaamheidsinspanningen opleveren, wat hen motiveert om verdere stappen te zetten. Hoogeveen prees de diversiteit binnen de coöperatie, waarbij elke boer vrij is om duurzaamheidsmaatregelen te kiezen die het beste bij zijn of haar bedrijfsvoering passen.

 

Groeiende belangstelling van klanten
Mireille Einwachter, Chief Sustainability Officer bij Royal FrieslandCampina N.V., gaf aan dat de vraag naar duurzame producten groeit. Steeds meer klanten van FrieslandCampina stellen specifieke klimaatdoelen en zoeken partners om deze te bereiken. Dankzij het ‘Foqus planet Sustainable development’ systeem kan FrieslandCampina haar duurzaamheidsresultaten transparant en met harde data presenteren. Grote bedrijven zoals Mars, Mondelēz, Danone, Nestlé en McDonald’s tonen interesse in deze duurzame samenwerking.

 

Voedselverspilling verminderen
In een ander initiatief werkt FrieslandCampina samen met andere bedrijven om voedselverspilling tegen te gaan. Onder de naam ‘Coalitie Houdbaarheid’ worden consumenten beter geïnformeerd over hoe zij de houdbaarheidsdatum van producten kunnen interpreteren. Dit initiatief, gesteund door de FNLI en Too Good To Go, richt zich op duidelijkere communicatie op verpakkingen en de invoering van iconen zoals het kijk-ruik-proef icoon, om consumenten aan te moedigen producten na de THT-datum te consumeren.

 

Toekomstvisie voor duurzaamheid
Naast deze initiatieven hebben negen melkveehouders in het Fries-Gronings Kleigebied hun eigen plannen ontwikkeld voor een duurzaam verdienmodel tegen 2030. Zij werken binnen het project Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw Noord-Nederland aan vijf verschillende bedrijfssystemen, variërend van extensieve, lage-kosten bedrijven tot grootschalige, intensieve bedrijven. Deze plannen zijn niet alleen financieel haalbaar, maar bevorderen ook de duurzaamheid op de bedrijven.

Bronnen:
dairynews7x7.com
fnli.nl
www.melkvanhetnoorden.nl

Deel dit bericht

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws uit de rundveesector? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Scroll naar top