Aeres Hogeschool lanceert het project ‘Robot & Weiden? Voor Elkaar!’. Dit initiatief brengt melkveehouders, kennisinstellingen en sectororganisaties samen om inzichten te delen en nieuwe mogelijkheden te onderzoeken voor het combineren van robotmelken met weidegang. Binnen het project wordt onderzocht hoe graslandbeheer en de invloed van weidegang op melkkoeien binnen een geautomatiseerd melksysteem kunnen worden geoptimaliseerd. Het project biedt studenten ook een unieke kans om praktijkgericht onderzoek te doen, terwijl internationale kennisuitwisselingen met landen als Ierland en Zweden gepland zijn. Nieuwe registratiesystemen voor weidegang, afgestemd op robotmelken, zijn eveneens in ontwikkeling. De opgedane kennis wordt niet alleen gedeeld binnen het project, maar ook geïntegreerd in het onderwijs.
Groeiende Behoefte aan Innovatieve Oplossingen
In de Nederlandse melkveehouderij is er een duidelijke trend naar automatisering zichtbaar, waarbij momenteel 36% van de melkveehouders met robots melkt. Deze technologische vooruitgang moet hand in hand gaan met natuurlijk gedrag van de koe, waarbij weidegang een essentiële rol speelt in dierenwelzijn, kostenbesparing en ammoniakreductie. Het nieuwe project, dat loopt tot 2028, komt voort uit het werk van de Werkgroep Meerweiden, die vier jaar geleden werd opgericht.
Praktische Implementatie en Kennisdeling
Een concrete stap in het project is de ontwikkeling van een nieuw registratiesysteem, waarbij een melkveehouder uit Hattem het voortouw neemt vanaf het weideseizoen dat start op 1 april 2025. Projectleider Gerjanne van Esveld benadrukt: ‘Weidegang en robotmelken combineren is juist een kans voor jonge, innovatieve en ambitieuze boeren’. Agnes van den Pol van Aeres Hogeschool Dronten vult aan dat succesvol weiden weliswaar bij de boer begint, maar groeit door onderzoek, advies en onderwijs.
Internationale Samenwerking en Kennisuitwisseling
Het project kent een sterke internationale component met geplande studiereizen naar Zweden en Ierland. Deze landen zijn specifiek gekozen vanwege hun expertise: Zweden heeft verplichte weidegang en Ierland staat bekend als Europees kampioen in grasland en weidegang. Er wordt ook gewerkt aan een Europees digitaal platform voor het delen van ervaringen. Voor de internationale excursies worden vier melkveehouders per reis geselecteerd via loting.
