Evenementenhal Hardenberg | 22, 23 & 24 oktober 2024

Evenementenhal Gorinchem | 26, 27 & 28 november 2024

Lely wint landelijke RMV Innovatie Award met Lely Exos

HARDENBERG/GORINCHEM – De landelijke RMV Innovatie Award is gewonnen door Lely met hun innovatieve Lely Exos, de eerste autonome oplossing voor het oogsten en voeren van vers gras. Namens RMV-beursorganisator Easyfairs Nederland bezochten Lucas van’t Hof en Jasper Aardenburg op donderdag 25 januari het hoofdkantoor van Lely in Maassluis om de award aan hen uit te reiken.

 

Edwin Honings, Head of Exos reageert enthousiast namens het Exos-team van Lely. “We zijn heel trots en vereerd met deze landelijke RMV Innovatie Award. Dit is een prachtige waardering voor ons product en de toewijding van het Lely Exos-team. We kijken uit naar de commerciële introductie dit jaar en hopen hiermee een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van deze mooie sector.”

 

Lely won hiermee voor het tweede jaar op rij de landelijke RMV Innovatie Award, vorig jaar met de innovatie Lely Sphere en dit jaar met Lely Exos. Op de tweede plek eindigde Kopros en derde werd Hanskamp. De leden van de onafhankelijke vakjury waren allen eensgezind over de winnaar. “Vers gras voeren is enorm belangrijk”, zegt Judith de Vor (melkveehouder en spreker), één van de vier juryleden. Ze vervolgt: “Het is daarbij een feit dat met Lely Exos praktische arbeid ingezet kan worden voor andere dingen, dit is ontzettend belangrijk. Zeker als je kijkt naar de huidige en toekomstige beschikbaarheid van arbeid in de melkveesector. Lely Exos is een innovatie waar iedere melkveehouder op termijn mee geholpen kan zijn, zeker als het concept verder doorontwikkeld wordt en kan communiceren met andere oplossingen van Lely, waarbij ook datagedreven toepassingen van grote meerwaarde zijn.”

Ook jurylid Pieter Stokkemans (redacteur veehouderij bij Nieuwe Oogst) is enthousiast. “Naast weidegang is vers gras van eigen land steeds belangrijker voor de melkveehouderij. Dit concept is steeds populairder geworden omdat je zo meer eiwit van eigen bodem haalt, wat kan resulteren in een hogere melkopbrengst. Hier sluit het concept van Lely Exos goed op aan.” Jan Vullings (hoofdredacteur van o.a. Boerderij | Food&Agribusiness) vult aan: “Vers gras is enorm belangrijk. Deze machine maakt het seizoen dat je vers gras van eigen land kunt halen ook langer. Lely Exos is een duurzaam concept waarmee je 24 uur per dag gras kunt maaien, over een langere periode in het jaar.”

Lucas van’t Hof laat als Head of Cluster Agri, Groen & Horti van beursorganisator Easyfairs weten dat het innovatiegehalte van de Lely Exos erg hoog is. “Er is geen ander product in de markt wat hierop lijkt. De (sensor)techniek is vernieuwend, het verlicht arbeid en heeft een positief effect op de output van het melkveebedrijf en natuurlijk op de gezondheid van de koe.”

Deel dit bericht

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws uit de rundveesector? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Scroll naar top