Evenementenhal Hardenberg | 22, 23 & 24 oktober 2024

Evenementenhal Gorinchem | 26, 27 & 28 november 2024

Hoe voorkom je hittestress bij vleesvee: tips en oplossingen

Met de zomer voor de deur is het cruciaal om hittestress bij vleesvee te voorkomen. ForFarmers biedt praktische tips zoals voldoende ventilatie, rust voor de dieren, en het toevoegen van extra buffercapaciteit aan het rantsoen. Door tijdig voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het bestellen van hittestress-producten, kunnen vleesveehouders de impact van warme en vochtige dagen verminderen. Ontdek hoe je je vee gezond houdt tijdens de warme maanden en welke producten je hierbij kunnen helpen.

 

De noodzaak van voldoende ventilatie
Een van de belangrijkste maatregelen tegen hittestress is het waarborgen van voldoende ventilatie in de stal. Goede luchtcirculatie helpt om de temperatuur te reguleren en voorkomt dat de warmte zich ophoopt. Dit is vooral belangrijk tijdens warme en vochtige dagen, omdat het de kans op oververhitting bij het vee aanzienlijk vermindert.


Rust creëren voor dieren
Net als mensen hebben dieren rust nodig om stress te verminderen. Door de dieren in een rustige omgeving te houden, kunnen zij beter omgaan met de hitte. Vermijd overmatige beweging en zorg ervoor dat de dieren zich kunnen terugtrekken in schaduwrijke en koele plekken. Dit helpt om hun lichaamstemperatuur op een gezond niveau te houden.


Buffercapaciteit voor de pens
Het toevoegen van extra buffercapaciteit aan het rantsoen, zoals Univit Buffer en RumiBuffer, kan helpen bij het voorkomen van pensverzuring. Pensverzuring kan optreden door hitte en stress, wat kan leiden tot verminderde voedselopname en productieproblemen. Door tijdig te investeren in deze producten, kunnen vleesveehouders de gezondheid van hun vee beschermen tijdens warme periodes.


Belang van voldoende water
Water is essentieel voor het reguleren van de lichaamstemperatuur van vee. Zorg ervoor dat de dieren altijd toegang hebben tot voldoende en schoon drinkwater. Tijdens warme dagen neemt de waterbehoefte van het vee toe, dus controleer regelmatig de watervoorziening en vul deze indien nodig aan.


Invloed van stalbezetting en mestvoorraad
Een overvolle stal kan leiden tot extra warmteproductie, wat de kans op hittestress vergroot. Het is daarom belangrijk om de stalbezetting te optimaliseren en de mestvoorraad regelmatig te beheren. Door deze factoren in balans te houden, kunnen vleesveehouders de interne temperatuur van de stal beter beheersen.


Vooruitkijken en voorbereiden
Vooruit plannen is essentieel om hittestress te voorkomen. Bestel tijdig alle benodigde producten en zorg voor een goed doordacht plan om de warme maanden door te komen. Dit geeft niet alleen rust, maar voorkomt ook dat je tijdens een hittestressperiode zonder essentiële middelen komt te zitten.


Lessen uit stedelijke projecten
Niet alleen vleesvee, maar ook mensen in stedelijke gebieden ervaren hittestress. Projecten zoals Cool Neighbourhoods in Middelburg en Goes kunnen waardevolle lessen bieden. Deze projecten richten zich op het vergroenen van wijken om hittestress te verminderen, wat ook toepasbaar kan zijn op plattelandsomgevingen waar vee wordt gehouden. Door het verbeteren van de leefbaarheid en het aanpakken van hittestress op wijkniveau, kunnen we leren hoe we beter kunnen omgaan met extreme temperaturen.

Bronnen


www.forfarmers.nl
regioonline.nl

Deel dit bericht

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws uit de rundveesector? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Scroll naar top