Evenementenhal Hardenberg | 22, 23 & 24 oktober 2024

Evenementenhal Gorinchem | 25, 26 & 27 november 2024

Gestructureerde aanpak voor een optimale klauwgezondheid
K.I. Samen BV

Gestructureerde aanpak voor een optimale klauwgezondheid

Gestructureerde aanpak voor een optimale klauwgezondheid

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

K.I. Samen werkt met veel enthousiasme aan het verbeteren van uw veestapel. Onze focus ligt op koeien die probleemloos een hoge levensproductie realiseren. Om dit te bereiken richten we ons met name op de drie belangrijkste redenen van afvoer. In twee eerdere edities van Samengevat hebben we vruchtbaarheid en uiergezondheid onder de loep genomen. In deze uitgave staat klauwgezondheid centraal.

Afvoer door klauwproblemen
Klauwproblemen vormen een belangrijke reden voor de vroegtijdige afvoer van melkkoeien. Ongeveer 20-30% van de afvoer van melkkoeien kan worden toegekend aan klauw- en pootproblemen. Het percentage is afhankelijk van de omstandigheden op het bedrijf zoals bedrijfsmanagement, voeding, huisvesting en preventieve maatregelen.

Gezonde klauwen zijn de basis voor lange en productieve levensduur
“Ten eerste ligt onze focus op een goed gebouwde melkkoe, ze moet volledig in balans zijn, begint Ralph Engelen, eigenaar Fok- en melkveebedrijf K.I. Samen, zijn verhaal. “Hierbij vormen gezonde klauwen de basis voor een lange en productieve levensduur van de koeien en dragen ook bij aan het welzijn van de dieren. Door goed naar de klauwgezondheid te kijken, kun je veel winst behalen.” Maar hoe zorgt Fok- en melkveebedrijf K.I. Samen ervoor dat hun koeien gezonde klauwen hebben?

“Dankzij preventieve maatregelen hebben onze koeien nauwelijks klauwproblemen”

Een koe met klauwproblemen kost melk
Klauwproblemen hebben directe gevolgen voor de melkproductie. Koeien met pijnlijke klauwen nemen minder voer op, wat direct leidt tot een lagere melkproductie. Daarnaast kunnen klauwproblemen stress veroorzaken, waardoor de eetlust van de koeien vermindert en resulteert in een negatieve energiebalans. “Een koe met ernstige klauwproblemen kan wel 10-20% minder melk produceren,” verklaart Ralph. “Door proactief klauwproblemen aan te pakken, verlengen we de productieve levensduur van onze koeien.”

“Het is slim om bij de stierkeuze te kijken naar de score voor klauwgezondheid”

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top