Evenementenhal Hardenberg | 24, 25 & 26 oktober 2023

Evenementenhal Gorinchem | 28, 29 & 30 november 2023

BoviLab wil blokkades in de transitieperiode wegnemen
FarmLabo

BoviLab wil blokkades in de transitieperiode wegnemen

Problemen in de transitieperiode komen veelal voort uit een calciumtekort, een energietekort, een te lage weerstand en/of pensverzuring. FarmLabo wil deze blokkades met bloedanalyse apparaat BoviLab wegnemen.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

In de transitieperiode kunnen koeien last krijgen van onder andere stofwisselingsziekten, klauwproblemen, een verminderde vruchtbaarheid en mastitis. De ene aandoening kan leiden tot de volgende en zo ontstaat een sneeuwbaleffect van trammelant. Veel van deze problemen komen voort uit een calciumtekort, een energietekort, een te lage weerstand en/of pensverzuring. En deze problemen zijn vaak te herleiden naar een te lage droge stof opname in de droogstand.
Droge koeien hebben eigenlijk maar één taak: hun pens vol vreten en die tot op de dag van afkalven zo vol mogelijk houden. Bedrijven die hier in slagen ervaren aanzienlijk minder aandoeningen in de transitiefase omdat de koeien na afkalven snel weer hongerig zijn.
Op veel melkveebedrijven is de transitieperiode een struikelpunt. Aan de ene kant spreken we nu veel in algemeenheden als het gaat om het verbeteren van de droogstand. De pensvulling (voeropname) van droge koeien is bijvoorbeeld makkelijk te controleren met het blote oog. Aan de andere kant laten de uitkomsten van bloedanalyses van koeien soms verrassende uitkomsten zien. Deze twee zaken maken het lastig om de vinger op het pijnpunt te leggen en te achterhalen welke blokkades koeien ervaren.
Hier wil FarmLabo wat aan doen door binnen 7 minuten en op het melkveebedrijf bloedwaarden van koeien te meten. Met BoviLab, het bloedanalyse apparaat van FarmLabo krijg je snel inzicht in de gezondheidsstatus van melkkoeien tijdens de transitiefase.
BoviLab meet bloedmonsters op calcium, magnesium, fosfor, beta-hydroxyboterzuur (BHBZ), vrije vetzuren (NEFA’s) en ureum. Het apparaat maakt het mogelijk om aan de hand van essentiële bloedwaarden snel vast te stellen of koeien bijvoorbeeld last hebben van een energie- of calciumtekort. Door regelmatig bloed te testen van verse- en droge koeien kunnen dierenartsen, veehouders en veevoeradviseurs de transitiefase monitoren en het sneeuwbaleffect van aandoeningen de baas zijn.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top