Evenementenhal Hardenberg | 24, 25 & 26 oktober 2023

Evenementenhal Gorinchem | 28, 29 & 30 november 2023

FarmLabo

BoviLab in Melkveebedrijf: “Subklinische melkziekte onderbelicht probleem”

In juli 2023 heeft Melkveebedrijf een artikel gepubliceerd over BoviLab. Daarin vertelt rundveedierenarts Mark van Kleef over zijn ervaringen met BoviLab waarmee hij de transitieperiode op melkveebedrijven beter wil kunnen monitoren.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Rundveedierenarts Mark van Kleef van Klevet Koeienpraktijk maakt gebruik van BoviLab. Dat is een cow-side bloedanalyse-apparaat om de gezondheid van melkkoeien te monitoren. Hij ontdekte dat veel verse koeien een calciumtekort hebben, ondanks het gebruik van een calciumbolus. Soms is de uitkomst van de bloedanalyses verrassend, zoals wanneer koeien geen last blijken te hebben van ketose maar wel van subklinische melkziekte.
Het BoviLab-apparaat helpt Van Kleef om snel vrije vetzuren (NEFA’s), beta-hydroxyboterzuur (BHBZ), ureum, calcium, magnesium en fosfor snel te meten. BoviLab is het eerste apparaat dat zowel NEFA’s als BHBZ kan meten. De meting van NEFA’s in het bloed wordt gebruikt om te onderzoeken of er al sprake is van vetafbraak voor het afkalven, dat is namelijk een belangrijke oorzaak van ketose en leververvetting.
Van Kleef wil met BoviLab de transitieperiode van koeien monitoren zodat hij veehouders veel ellende kan besparen.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top